BAUHAUS MUSEUM DESSAU

BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU BAUHAUS MUSEUM DESSAU

On 20, Dec 2015 | In | By PAR

This pavilion for the Bauhaus Museum Dessau is both an exhibition space for the museum’s art collection, and an education facility. The museum is centrally located in the social green between the Dessau Cultural District and the Bauhaus and will be a focus of activity. Our proposal integrates with the existing East-West pedestrian axis, generating a binary museum organization of permanent and temporary collections. Interstitial perimeter zones create a buffer between institution and city while enabling impromptu events and large scale installations a visibility beyond the walls of the museum.

Conceived as a compact, single story volume penetrated by courtyards with sight lines through layers of transparent walls, the visitor experience will always involve the surrounding landscape. Green spaces are captured within the perimeter of the building. The openness of patios and visitor zone serve to connect the institution within the park and city, providing a possibility for non ticketed visitors to move through the visitor zone, accessing the cafe, patio and shop. Transparency offers views to the park and surrounding areas along with views through the building. From outside, visitors can see through the museum and also to many internal spaces, understanding events and atmospheres of the moment.

Individually, each zone is enclosed by clear glass or solid partitions, resulting in cavity walls that act as a buffer between different climates; visitor center, museum exhibition spaces, education center, and the outdoors. The plan is derived from a grid of various rectilinear shapes reflecting programmatic adjacencies, with room-to-room connections achieved using curving surfaces. The visitor flows with the form through a series of interconnected spaces.

 

TYPE: Cultural
LOCATION: Dessau, DE
STATUS: 2015, Competition
AREA: 3,100 m2
CLIENT: Bauhaus Foundation
ARCHITECT: Jennifer Marmon, Partner In Charge;
John Chang; Matthias Malicki